KLIA Transit

Tren KLIA Transit

KLIA Transit ialah sebuah perkhidmatan tren laju yang menghubungkan KL Sentral, Bandar Tasik Selatan, Putrajaya, Salak Tinggi dan KLIA (Bangunan Terminal Utama dan klia2).

KLIA Transit pula secara asasnya sama seperti KLIA Ekspres, cuma KLIA Transit akan berhenti di beberapa stesen sepanjang perjalanannya. Selain daripada KLIA Transit, pengguna mempunyai pilihan untuk menggunakan perkhidmatan KLIA Ekspres, tren ekspres dari KL Sentral ke KLIA. Kedua-dua perkhidmatan ini dikendalikan oleh Express Rail Link Sdn Bhd.

Memandangkan lapangan terbang KLIA terletak jauh dari pusat bandaraya Kuala Lumpur, sebuah laluan rel dibina untuk memudahkan akses antara pusat bandar dan lapangan terbang.

Jadual Perjalanan KLIA Transit

Klik sini:

Paparan maklumat diperoleh dari sumber-sumber rasmi penyedia perkhidmatan pengangkutan awam (Express Rail Link – ERL). Maklumat ini dibawakan kepada anda oleh MYJadual.com, laman jadual pengangkutan awam pertama di Malaysia.

Express Rail Link (ERL) ialah sambungan rel yang menghubungkan KL Sentral di Kuala Lumpur dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur di Sepang, Selangor.

Terdapat dua perkhidmatan yang menggunakan ERL, iaitu KLIA Ekspres dan KLIA Transit.

Sejarah

Tiada maklumat pada masa ini.

Stesen KLIA Transit

Berikut dipaparkan senarai stesen dalam laluan KLIA Transit:

Stesen KLIA Transit Bandar Tasik Selatan

Stesen KLIA Transit KL Sentral

Stesen KLIA Transit KLIA

Stesen KLIA Transit klia2

Stesen KLIA Transit Putrajaya / Cyberjaya

Stesen KLIA Transit Salak Tinggi

Maklumat tambang

Tiada maklumat pada masa sekarang.

Keretapi

KLIA Ekspres dan KLIA Transit menggunakan EMU Desiro ET 425 M. Klik pautan berkenaan untuk keterangan lanjut berkenaan EMU tersebut.

Perancangan masa hadapan

Tiada maklumat pada masa ini.

Kemalangan

Tiada maklumat pada masa ini.

Sumber

  1. KLIA Transit – laman web rasmi
Exit mobile version