Kemalangan

Kemalangan melibatkan pengangkutan rel

Akan datang

Kemalangan melibatkan pengangkutan udara

Setelah beberapa dekad Malaysia mengalami kemalangan udara, pihak kerajaan mengambil langkah yang lebih tegas untuk menangani masalah siasatan kemalangan udara iaitu dengan menubuhkan Bahagian Siasatan Kemalangan Udara (BSKU).

Pada 14 Disember 2011, BSKU ditubuhkan oleh kerajaan Malaysia. BSKU merupakan sebuah bahagian dalam Kementerian Pengangkutan bagi menyiasat segala kemalangan udara yang berlaku di ruang udara Malaysia ataupun yang melibatkan pesawat Malaysia.

5 September 1942 – Kemalangan di Tanjung Datu, Bintulu: Sebuah kapal terbang yang membawa Toshinari Maeda terhempas di kawasan berhampiran Bintulu, Sarawak.

6 Jun 1976 – Kemalangan “Double Six” Sabah Air: Seramai 10 penumpang dan 1 kru kehilangan nyawa apabila sebuah pesawat Sabah Air berpusing dan terhempas sebelum mendarat di Lamngapngan Terbang Kota Kinabalu (BKI).

8 Mac 2014 – Kehilangan pesawat Malaysia Airlines MH 370: Sebuah pesawat Boeing 777-200 milik Malaysia Airlines hilang ketika dalam perjalanan antara Kuala Lumpur International Airport (KUL) ke Beijing, China (PEK)