style="visibility: hidden !important;"
Please disable your adblock and script blockers to view this page

MRT Laluan Putrajaya

MRT Putrajaya Line, March 2023

MRT Laluan Putrajaya, dahulunya dikenali sebagai Sungai Buloh – Serdang – Putrajaya (MRT SSP), juga dikenali sebagai MRT SSP Line dalam Bahasa Inggeris ialah sistem transit rel di kawasan Kuala Lumpur dan sekitarnya. Tidak seperti LRT, MRT direka bentuk untuk mengendalikan jumlah pengguna yang lebih banyak berbanding LRT.

Latar Belakang

Jajaran itu akan sepanjang 57.7 kilometer. Ia akan mempunyai 44.2 kilometer trek bertingkat dan 13.5 kilometer terowong. Ia akan mempunyai 36 stesen, 27 daripadanya akan berada di atas tanah dan 9 daripadanya akan berada di bawah tanah. Orang ramai boleh bertukar dari Laluan MRT Putrajaya ke laluan rel lain di sejumlah 10 stesen pertukaran dan penghubung.

Pelancaran PYL Fasa 2 pada 16 Mac 2023 oleh Perdana Menteri YAB Dato’ Seri Anwar Ibrahim menandakan pembukaan penuh talian yang menghubungkan Kwasa Damansara ke Putrajaya. Fasa 1 PYL, dari Kwasa Damansara ke Kg Batu, bermula pada 16 Jun 2022.

Ia mengambil masa lebih kurang 84 minit untuk pergi dari Putrajaya Sentral ke Kwasa Damansara. PYL berjalan melalui kawasan perumahan dan komersial yang padat seperti Sri Damansara, Kepong, Jalan Ipoh, Sentul, Jalan Tun Razak, Jalan Ampang, Seri Kembangan dan Cyberjaya.

Tujuh belas stesen dilengkapi dengan struktur atau ruang letak kereta dengan jumlah gabungan 5,878 ruang.

PYL dikendalikan menggunakan 49 set tren 4 gerabak dengan jumlah kapasiti 1,200 orang yang beroperasi pada kekerapan 5 minit semasa waktu puncak dan 10 minit semasa waktu sibuk.

Pengguna digalakkan untuk mengikuti saluran media sosial Rapid KL atau memuat turun PULSE aplikasi untuk mendapatkan kemas kini terkini tentang kekerapan kereta api dan status perkhidmatan.

Soalan Lazim Umum mengenai Perkhidmatan MRT boleh didapati di Sumber – Soalan Lazim.

Untuk maklumat mengenai perkhidmatan bas MRT Feeder, sila layari Halaman Perkhidmatan Bas Rapid KL.

Stesen MRT Laluan Sungai Buloh – Serdang – Putrajaya

Tiada maklumat pada masa sekarang.

Jadual perjalanan

Keretapi

Tiada maklumat pada masa sekarang.

Perancangan masa hadapan

Tiada maklumat pada masa sekarang.

Kemalangan

Tiada maklumat pada masa sekarang.

Bacaan tambahan

Seven hidden gems of the MRT

Sumber

  1. MyRapid – laman rasmi RapidKL
  2. MRT Sungai Buloh – Serdang – Putrajaya Line – Wikipedia