Stesen Keretapi Alor Setar

Stesen Keretapi Alor Setar ialah sebuah stesen keretapi yang terletak di Alor Setar, Kedah,  Malaysia. Stesen ini menyediakan perkhidmatan KTM Intercity.

KTM Berhad Logo
KTM Berhad Logo

Stesen kereta api Alor Setar merupakan antara stesen-stesen KTM yang sudah lama dibina dan masih lagi mengekalkan reka bentuk lamanya. Sejarah pembangunan landasan kereta api di Kedah bermula apabila Kedah berada di bawah pentadbiran Inggeris sepenuhnya setelah termeterainya perjanjian Siam-Inggeris 1909. Hanya setelah itu barulah penjajah Inggeris membangunkan landasan-landasan kereta api di negeri Kedah.

Maklumat Stesen

Stesen
Alor Setar
Koordinat6.114697,100.369892
AlamatJalan Stesyen,
05000 Alor Setar,
Kedah
No. Telefon+603-2267 1200
Dibina
Dibuka
LaluanKTM ETS, KTM Komuter
Platform3 (1 platform tepi, 1 platform pulau)
ParkirFree
Akses OKUYes
Surau
TandasYes

 

Jadual Perjalanan Tren

Klik butang di bawah untuk maklumat jadual perjalanan tren bagi stesen ini.

KTM ETS / Intercity / Komuter

Maklumat perjalanan tren terbaru khas untuk anda dari rakan kami di MYJadual.

 

Pemindahan Stesen Keretapi Alor Setar

Pada tahun 2001, kerajaan mencadangkan untuk mengalihkan stesen keretapi Alor Setar ke satu tempat di Anak Bukit. Langkah ini bagaimanapun telah menimbulkan kontroversi dalam kalangan penduduk kerana mereka tidak mahu bangunan asal Stesen Keretapi Alor Setar diruntuhkan.

Sumber

 • http://www.mykedah.org/Menjejak-Sejarah/stesen-kereta-api-alor-setar.html
 • Jadual keretapi: Laman web rasmi KTMB (www.ktmb.com.my)

 

Cadangan Anda Dialu-alukan!

LANDASAN mengandungi ratusan halaman dan kiriman yang mengandungi maklumat untuk kegunaan anda. Pihak kami komited dalam memastikan pelawat kami hanya menerima maklumat yang tepat dan terkini. Oleh itu, jika terdapat maklumat yang tidak lengkap atau tidak tepat, sila maklumkan kami melalui laman Hubungi Kami.

Laman ini dikemas kini pada Apr 6, 2018 @ 5:10 PM.

30 pandangan di “Stesen Keretapi Alor Setar”

 1. perlukan maklumat

  1 – perjalanan dari kuala lumpur ke alor star ada tak?
  2 – berapa harga tiket 1 hala
  3 – harga tiket untuk penumpang dah 1 motosikal
  4 – waktu perjalanan?

 2. Saya rasa kakitangan kaunter kitet dan Pertanyaan di stesyen KTM Alor Setar perlu menghadiri Customer service course. Pada jam 11.40 (Jumaat 22/7/2012) saya telah menghubungi kaunter tiket/pertanyaan KTM Alor SEtar. Seorang kakitangan perempuan telah menyambut panggilan itu setelah berdering kira-kira lebih 1 minit. Cara beliau menjawab soalan saya begitu kurang ajar dan belum sempat saya habis bertanya telefon telah diletakkan. Saya rasa beliau KURANG AJAR……

 3. Saya bersama keluarga telah menaiki tren Bangkok ke Butterworth pada 15.08.2014 yang lalu, ini disebabkan telah sekian lama saya tidak menaikinya, saya berasa bangga dengan perkhidmatan KTMB kini, itu yang menyebabkan saya serta keluarga berasa teruja untuk menaiki tren. tetapi apa yang mendukacitakan saya dengan layanan Pegawai tren yang berpangkat seperti Kapten dengan mengeluarkan kata-kata yang kurang ajar kepada saya serta keluarga, Saya faham tidak semua set yang kosong waktu itu, saya dari Stesen Alor Setar ke Butterworth, Saya cuba mencari tempat kosong, lalu saya telah disapa oleh pegawai yang kurang ajar itu dengan kata “cari la tempat duduk yang kosong, kena duduk asing-asing kalau nak duduk sekali 4 orang baik duduk di rumah la” inikah layanan Mesra dari pihak KTMB kepada pelanggan, kami sebagai Rakyat Malaysia. Saya telah memaklumkan kepada pegawai tersebut bahawa ada pelancong yang meletakkan kaki mereka di atas set yang kosong, seperti tidak membenarkan orang lain duduk. Jawapan yang amat menyakitkan hati sekali dikeluarkan oleh pegawai tersebut…” Jangan kalau depa, biar-biar pi ” Apakah pelancung saja yang berhak mendapat layanan mesra sedangkan kami rakyat Malaysia seperti amat di benci oleh pegawai ini???? Saya jugak membayar duit tambang untuk menaiki tren, saya tidak meminta sedekah dari pegawai ini……..untuk makluman pihak tuan, saya jugak seorang kakitangan Kerajaan Malaysia yang masih lagi berkhidmat…….. Saya akan memanjangkan perkara ini kepada pihak atasan. Tahniah dan Syabas dengan layanan ini…… Terima kasih.

 4. Sapa kata otg melayu penuh budi bahasa? Itu sgt ketinggalan zaman… budi bahasa org melayunhnaya pada org luar… bangsa sendiri sori naik loru lerr deoa nak berbudi bahsa… melayu memang memalukan… terhegeh2 kat org luar trutama kukit puteh mata biru…chiss… bangang melanton2 bangsa melayu

Tinggalkan Balasan

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.