style="visibility: hidden !important;"
Please disable your adblock and script blockers to view this page

Cara Mendaftar Pemandu Grab

Anda teringin untuk menjadi pemandu Grab? Anda tercari-cari panduan pendaftaran sebagai pemandu Grab tetapi tidak tahu di mana? Tidak perlu mencari lagi kerana kami ingin berkongsi dengan anda cara mendaftar pemandu Grab. Dengan panduan mudah kami ini, anda bakal menikmati penjimatan seperti berikut:

 • Jimat masa: Tidak perlu membuka pelbagai laman web untuk mengenal pasti senarai dokumen yang diperlukan kerana kami sudah menyenaraikannya untuk anda.
 • Jimat minyak kereta: Tidak perlu berulang kali pergi ke Pejabat JPJ atau Grab Driver Centre kerana panduan kami menyediakan maklumat yang anda perlukan.

Panduan mendaftar pemandu Grab, dari kami, untuk anda. Kerana kami juga pemandu Grab.

Pemeriksaan PUSPAKOM

Sekiranya kereta anda berusia tiga tahun ke atas, anda diwajibkan untuk menjalani pemeriksaan PUSPAKOM untuk kereta anda.

Laman Web PUSPAKOM
Laman Web PUSPAKOM

Klik sini untuk panduan lengkap.

Persiapan kereta

Sebagai pemandu Grab, anda perlu menyediakan beberapa persiapan keselamatan untuk kereta anda. Antara yang perlu ada dalam kereta ialah:

 1. Pemadam api 1kg
 2. Segi Tiga reflektif
 3. Pelekat “e-hailing” di cermin depan dan belakang
 4. Pelekat pemeriksaan PUSPAKOM

Persiapan pemandu Grab

Untuk menjadi pemandu Grab yang efisien, kami menyarankan anda menyediakan beberapa aksesori berikut untuk keselesaan anda memandu. Aksesori yang diperlukan oleh seseorang pemandu Grab ialah:

 1. Car mount
 2. Penyuai kuasa (adapter) dari slot 12V kepada USB
 3. Kabel USB telefon anda (penggunaan aplikasi Grab menggunakan kuasa bateri dengan banyak, anda perlu sentiasa mengecas telefon pintar anda)
 4. Bluetooth Headset (untuk khidmat navigasi senyap dan tidak mengganggu penumpang anda)

Kebenaran memandu daripada pemilik

Sekiranya anda bukan pemilik kereta, anda perlu menyediakan sepucuk surat rasmi daripada pemilik kereta yang dialamatkan kepada alamat syarikat Grab. Surat tersebut perlu mengandungi:

 1. Maklumat pemilik kereta
 2. Maklumat pemandu Grab
 3. Penyataan bahawa pemilik membenarkan kenderaannya digunakan untuk tujuan pemanduan Grab

Nota: Kebenaran ini hanya perlu sekiranya pihak insurans kereta tidak menyenaraikan nama pemandu Grab sebagai “named/authorized driver”.

Kebenaran memandu daripada pihak insurans

Sekiranya insurans kereta tersebut memiliki “named drivers” atau “authorised drivers”, anda boleh memasukkan nama anda dalam “cover note” insurans berkenaan.

Cara mendaftar pemandu Grab

Anda boleh terus memuat turun aplikasi Grab Driver di platform iOS / Android ataupun hadir sendiri ke Grab Driver Centre di Axis Business Campus, Petaling Jaya, Selangor. Rujuk sini untuk panduan.

Klik pautan ini untuk mendaftar. Jika anda hadir sendiri di GDC untuk mendaftar, sila gunakan kod referal ini: 2DEEF6

Lesen PSV

Untuk memiliki lesen PSV, anda perlu melakukan perkara berikut (dan lulus dengan jayanya bagi setiap peringkat). Untuk maklumat lanjut berkenaan panduan memohon lesen PSV untuk pemandu Grab, sila klik sini.

 1. Pemeriksaan kesihatan: Boleh dibuat di mana-mana klinik panel Grab atau mana-mana klinik yang menawarkan perkhidmatan “medical checkup” untuk lesen PSV. Wajib lulus.
 2. Kelas teori PSV pemandu e-hailing: Kelas ini disediakan oleh pihak Grab dengan bayaran yang munasabah. Klik pautan di atas untuk maklumat lanjut.
 3. Peperiksaan PSV: Peperiksaan ini dijalankan oleh pihak JPJ. Selepas menghadiri kelas teori, anda akan mendapat jemputan untuk hadir dalam peperiksaan. Tempoh masa ialah sejam (60 minit) dan terdapat 60 soalan objektif untuk anda jawab. Semakan keputusan boleh dibuat melalui laman mySIKAP JPJ. Wajib lulus.
 4. Lesen PSV: Mendaftar lesen PSV di mana-mana pejabat JPJ cawangan negeri (kecuali Putrajaya). Dokumen yang diperlukan ialah: a) Laporan pemeriksaan perubatan, b) Salinan lesen memandu c) Pengesahan peperiksaan PSV d) Resit asal bayaran pemeriksaan perubatan e) Kad Pengenalan f) Lesen Memandu. Bayaran ialah RM 20.00 setahun.

Perlindungan PERKESO

Walaupun tidak ada penguatkuasaan daripada pihak Grab, setiap pemandu e-hailing wajib memiliki perlindungan PERKESO. Skim ini dikenali dengan nama Skim Keselamatan Sosial Pekerjaan Sendiri.

Kaedah bayaran: Boleh dibuat secara atas talian (online) menggunakan portal iPERKESO ataupun secara manual di kaunter mana-mana pejabat PERKESO.

Kekerapan bayaran: Caruman boleh dibuat secara bulanan atau tahunan.

Pilihan caruman adalah seperti di bawah:

Pilihan/PelanPendapatan Bulanan Pilihan Yang DiinsuranskanBayaran Caruman BulananBayaran Caruman Setahun
1RM1,050RM13.10RM157.20
2RM1,550RM19.40RM232.80
3RM2,950RM36.90RM442.80
4RM3,950RM49.40RM592.80

Sumber: Laman web PERKESO

Nota

 1. e-hailing vehicle permit (eVP): Anda tidak perlu memohon sendiri eVP kerana pihak Grab akan melakukannya untuk anda. Sebarang kos untuk eVP juga akan ditanggung oleh pihak Grab.
 2. Geran Kenderaan (RC) atau Sijil Milikan Kenderaan (VOC): Tidak ada apa-apa perubahan yang perlu dilakukan.

4 pandangan di “Cara Mendaftar Pemandu Grab”

  1. Untuk kenderaan yang didaftarkan atas nama syarikat, anda perlu mendapatkan surat kebenaran (authorisation letter) daripada syarikat pemilik kenderaan bahawa anda boleh menggunakan kenderaan tersebut untuk tujuan pemanduan Grab.

  2. Saya dah Cuba daftar kenderaan milik syarikat kat Grab tp ditolak kerana pihak APAD tidak akan luluskan permit

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.