style="visibility: hidden !important;"
Please disable your adblock and script blockers to view this page

Sejarah Jalan Raya di Malaysia

Lebuh Raya PLUS

Sistem jalan raya di Malaysia terdiri daripada jalan-jalan raya yang dibina dan diselenggara oleh kerajaan persekutuan, negeri dan kerajaan tempatan.

Bagi lebuh raya pula, terdapat lebuh raya yang diselenggarakan oleh kerajaan negeri dan pemegang konsesi yang dilantik oleh kerajaan.

Jalan Raya Pertama di Malaysia

Laluan Persekutuan 1 (Federal Route 1) ialah jalan persekutuan yang tertua di Malaysia. Ia juga merupakan antara jalan raya awam yang tertua di Malaysia. Tidak ada maklumat jalan raya awam yang tertua di Malaysia pada masa sekarang.

Laluan Persekutuan 1 menghubungkan antara Tambak Johor yang terletak di Johor Bahru dan juga Bukit Kayu Hitam, kedah. Kilometer sifar Laluan Persekutuan 1 ini terletak di Tambak Johor.

Lebuh Raya Pertama di Malaysia

Lebuh Raya pertama di Malaysia ialah Lebuh Raya Tanjung Malim – Slim River yang terletak di negeri Perak dan Selangor. Jalan ini merupakan sebahagian daripada Laluan Persekutuan 1 dan dinaik taraf menjadi lebuh raya pada tahun 1966. Kutipan tol bermula pada pukul 6 pagi, 16 Mac 1966. Kadar tol pada masa itu ialah 50 sen untuk kereta, RM 1.00 untuk bas dan lori dan 20 sen untuk motosikal.

Pada tahun 1994, apabila Lebuh Raya Utara Selatan sudah siap, lebuh raya ini sudah tidak lagi membuat kutipan tol.